Make your own free website on Tripod.com

Litt om Bengalkatten - Under konstruksjon

Temperament og Personlighet    Størrelse    Fargevarianter    Litt historie    Recessiver     Pris

 

Temperament og Personlighet 

 

 

Størrelse 

Bengalkattens størrelse er ganske myteomspunnet og ofte langt utenfor det som er normalt. Av en eller annen grunn har folk flest fått en oppfatning om at Bengalen er en veldig stor katt. Dette er ikke tilfellet. En Bengal er på størrelse med en hvilken som helst annen katt. De varierer i størrelse fra noe under 3kg på de minste hunnkattene til ca 8kg på de største hannkattene. Normalen for hunnkatter er 3-4kg og for hanner 4-6kg. Noen større (og mindre) individer finnes, men dette går uten for normalen for denne rasen. Ønsker du først og fremst en stor katt så vil de Norsk Skogkatt eller Maine Coon være et sikrere valg.

 

Fargevarianter

Bengal katten kommer i flere ulike fargevarianter, noe som er felles for de alle er at de skal ha en horisontal (vannrett) flyt i mønsteret og gjerne med en tredje farge (rosetter). Pelsen kan være med eller uten glitter.

glitter hos en svart spottet bengal

 

I FIFe (Féderation International Feliné ), den vanligste katteorgansiasjonen og tilhøre her i Norge er Bengalen godkjent i 2 brune varianter og 6 snøvarianter. Disse er:

Svart Marble (BEN n 22)

Svart Spottet (BEN n 24)

svart mønstrede varianter kan også kalles brun, sorrell, leopard, charcoal etter hvilken fargenyanse av svart pelsen har

 

Seal marble lynx point (snømarble) (BEN n 22 33)

Seal spotted lynx point (snøspottet) (BEN n 24 33)

 

Seal mink marble (BEN n 22 32)

Seal mink spotted (BEN n 24 32)

 

Seal sepia marble (BEN n 22 31)

Seal sepia spotted (BEN n 24 31)

 

I TICA (The International Cat Associaton) - den organisasjonen som de aller fleste Bengal er registrert i, og en organisasjon som er på fremmasj i Skadinavia og øvrige Europa er og en sølvvariant av Bengalen godkjent, både i snøvariantene og i fullfarget "svarte" varianter. Den helt klart mest populære fargen er svarsølv spottet

 

Svartsølv marble (BEN ns 22)

Svartsølv spotted (BEN ns 24)

 

 

 Se galleriet for flere bilder av Bengaler

 

 

 

Litt historie

Recessiver

Som skrevet under litt historie, så har Bengal katten mange ulike rasekatter og også flere huskatter bak seg. Dette gjør at vi som bengal oppdrettere fremdeles får en del recessive (vikende) egenskaper som ikke er ønsket fra tid til annet. Disse genene er for det meste helt ufarlige og gir kun katten en annen farge enn det som er ønskelig og godkjent. Selv om det nok er noen som jobber med å få flere av disse fargene og variantene godkjente også.

Noen eksempler på hva som vanligst dukker uventet opp i et kull bengal kattunger er;

Blå spottet (BEN a 24) eller blå  marble

Solid svart (BEN n)

Langhår/Kashmir Bengal

 

 

 

Pris

Prisen på en Bengal katt ligger noe høyere enn gjennomsnittsprisen for en rasekatt i Norge. Prisene vil variere i forhold til kvalitet, i noen tilfeller stamtavle og premierte foreldre, og oppdretterens egen prispolitikk. Nedenfor er en generell veiledning om hva som er normalt for en Bengal katt av god standard og stamtavle.

 

Kjælekatt/kosekatt

Denne katten vil ikke ha noen rettigheter til å gå i avl, og ser ikke ut til å ha noe merkbart stort potensiale til å bli en god utstillingskatt.

Prisen for en slik bengal vil vanligvis ligge på 8.000 - 10.000

Dersom katten har en større kosmetisk feil, slik som å være blå, solid eller langhåret eller ha en større hvit flekk, en større halefeil etc så vil den som regel selges billigere. Det fødes ikke så mange bengaler totalt sett av denne typen til at man lett kan fastslå noen vanlig pris, men rundt 5.000 - 6.500 bør man nok regne med.

 

Utstillingskastrat

Dette er katter som ikke har noen avlsrettigheter, men som oppdretteren mener har et godt potensiale som en utstillingskatt.

Prisen for en slik bengal vil vanligvis ligge på 9.000 - 12.000

 

Alvskatt

Dette er katter som bør være av topp kvalitet, selv om  de ikke nødvedigvis er bedre enn utstillingskastratene. En avlskatt har fulle avlsrettigheter, men en god del oppdrettere har restriksjoner på hvor mange avkom som kan gå videre i avl eller om man kan låne ut hannkatten sin til andre opppdrettere.

Prisen på en slik bengal vil vanligvis ligge på 13.000 - 15.000 for katter av god standard og med gode stamtavler, ofte med importkatter som foreldre og/eller besteforeldre.